Vitamín E (čiže tokoferol) patrí medzi antioxidanty, zamedzuje hromadeniu škodlivých látok v tele a podporuje účinnosť Vitamínu A. Telo si nedokáže vitamín E vyrobiť samo, je teda potrebné ho prijímať v potrave či doplnkoch stravy.
Kde sa vitamín E nachádza
- Bohatým zdrojom vitamínu E sú obilné klíčky, sójové bôby, rastlinné oleje, orechy, vajcia, strukoviny, rastlinné oleje, ružičkový kel, listová zelenina, celozrnné obilniny, špenát.
Vitamín E je rozpustný v tukoch av tele sa môže pri nadbytku ukladať v tukových zásobách a pečeni.
Dávkovanie vitamínu E
Denná odporúčaná hodnota príjmu pre dospelého je 12 mg.
Účinky vitamínu E
- Má antioxidačnú činnosť, vďaka ktorej chráni bunkové membrány pred poškodením voľnými radikálmi
- Prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom
- Najdôležitejšie antioxidant v tele
- Vitamín E účinne zasahuje v prevencii radu ochorení, ako sú ateroskleróza, kardiovaskulárne ochorenia, starnutie a Alzheimerova a Parkinsonova choroba
Čo je dobré vedieť o vitamíne E
- Kuchynskými úpravami a spracovaním potravín (vrátane zmrazenia) dochádza k výrazným stratám Vitamínu E.
- Tabak znižuje hladinu vitamínu E.