Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Poradňa Blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!
Zobraziť ponuku blogu
Máte otázku?
Spýtajte sa

Peter Strelec špecialista zákazníckej podpory
Peter Strelec
špecialista zákazníckej podpory

+421 32/222 03 00
V pracovné dni: 8:00-16:30

info@pepe7.sk

Ako vybrať in-line korčule?

13. 4. 2021, Thomas

Inline korčule sú super parťákom pre pohyb na čerstvom vzduchu. Ako si ale vybrať tie najlepšie? Jednoducho! Čítaj ďalej a dozvieš sa, na čo si musíš dať pri výbere kolieskových korčúľ pozor.

Aký typ kolieskových korčúľ zvoliť?

Typ kolieskových korčúľ by si mal voliť podľa toho, aký si korčuliar. Predovšetkým záleží na tom, či si pokročilý a vieš, aký štýl Ťa najviac baví a alebo sa zaraďuješ medzi začiatočníkov a ešte nemáš vyhradený žiaden štýl. Ďalší dôležitý aspekt je povrch, na ktorom budeš najčastejšie jazdiť, rýchlosť akou chceš jazdiť a ďalšie. Na základe týchto požiadaviek môžeš vyberať z nasledujúcich skupín kolieskových korčulí:

  • FITNESS KORČULE: Fitness korčule sú najčastejšie používanými korčuľami. Tieto korčule sú najlepšie variantom pre začiatočníkov. Majú tuhšie topánku a väčší - rýchlejší kolieska. Fitness korčule sú ideálne korčule na výlety, kondičné korčuľovanie, športové hry i akciu s priateľmi.
  • FREE KORČULE: Free korčule sú UNIVERZÁLNÍ korčule, ktoré môžeš použiť na fitness korčuľovanie, ale aj na freestyle (jazdu po meste, korčuľovanie pozadu a pod.). Korčule nie je rovnako rýchla ako fitness s kolieskami 90mm, ale aj tak ju môžeš použiť. Ak chceš na korčuliach robiť aj niečo iné, než len jazdiť rovno dopredu, freeskate sú korčule priamo pre Teba.
  • SPEED KORČULE: Vysokorýchlostný korčule určené pre pretekárov. Tieto korčule majú dlhý rám, nízke topánky a vysoká kolieska. Topánky sú veľmi tvrdé - často až nepohodlné. Zo začiatku je úplne bežné, že budeš mať pľuzgiere a bolestivé miesta okolo päty a členkov. Noha si ale časom zvykne, a ak nie, je niektoré modely možné dotvarovať.
  • QUAD KORČULE: Quad čiže dvojradové trekové korčule sú korčule predovšetkým do hál a alebo na špeciálny ihrisko. Tieto korčule majú široké malé kolieska, ktoré sú pomalá. Bohužiaľ vďaka tejto veľkosti ucítite na ceste všetky nerovnosti. Ide skôr o štýlové kúsky, než o výkonostné korčule.
  • IN-LINE HOCKEY KORČULE: Hokejové In-line sa podobajú viac klasickým korčuliam ako ostatným In-line. Tu sa používajú kolieska veľkosti 72 - 80mm. Hokejové In-line majú 4 kolieska, ktoré majú inú veľkosť. Doprostred sa dávajú väčšie kolieska než na kraj. Korčule sa potom orientuje predovšetkým podľa týchto 2 stredových koliesok. S týmito korčuľami prežijete klasickú prechádzku, ale nebudú tak pohodlné ako Fitness a alebo free korčule. Hockey korčule sú predovšetkým na hokej.
  • DETSKÉ KORČULE: Hlavný prínos týchto korčúľ je nastaviteľná veľkosť v rozmedzí 3 - 4 veľkostí. Asi je každému jasné, prečo to tak je ... Upravovanie veľkosťou je jednoduché - stlačíte poistku, posuniete špičku a pustíte poistku. Nie je to nič zložité. Topánka, veľkosť rámu aj kolieska sú menšie ako klasické fitnes korčule, čo znamená, že sú tiež pomalší a bezpečnejšie.

Akú si vybrať veľkosť koliesok u in-line korčulí?

Kolieska sú pre kolieskové korčule jednou z najdôležitejších vecí, ktorá výrazne ovplyvňuje výkonnosť korčule. Veľkosť koliesok nájdeš na bočnej strane každého kolieska. Veľkosť je napísaná v mm. Veľké kolieska sú rýchlejšie a sú vhodné na nekvalitné povrch. Naopak malé kolieska sú pomalšie a sú vhodné skôr na kvalitný povrch in-line chodníkov a pod. Výhodou malých koliesok je ich stabilita a vynikajúcu ovládateľnosť. Zápory jednotlivých variantov možno kompenzovať ich tvrdosťou / mäkkosťou. Pri výbere koliesok je najlepšie orientovať sa podľa nasledujúceho rozloženia:

  • Deti: Ideálna veľkosť koliesok je 58-76mm.
  • Začiatočníci: Ideálna veľkosť koliesok je 76-80mm.
  • Pokročilí: Ideálna veľkosť koliesok je 82-84mm.
  • Experti: Ideálna veľkosť koliesok je 90mm a viac.

Akú si vybrať tvrdosť koliesok u in-line korčulí?

Tvrdosť koliesok sa u kolieskových korčulí udáva v "A" jednotkách. Všeobecne platí pravidlo, čím je hodnota vyššia, tým je koliesko tvrdšie. In-line kolieska sa rozdeľujú na:

  • Mäkké kolieska: Tvrdosť koliesok 80A a menej. Tieto kolieska sú pomalšie, ale majú vynikajúcu ovládateľnosť predovšetkým v zákrutách. Hodí sa teda do horšieho prostredia. (Typické pre tvrdosť koliesok 74A)
  • Stredne tvrdé kolieska: Tvrdosť koliesok 80A-90A. Tieto kolieska sú stredné variant, ktorú môžeš použiť v oboch prípadoch. Jedná sa o klasickú zlatú strednú cestu.
  • Tvrdé kolieska: Tvrdosť koliesok 90A a viac. Tieto kolieska sú rýchlejšie, ale prenášajú väčší otrasy z nerovností na ceste do korčúľ. Majú horšie ovládateľnosť. Ideálne pre vnútorný povrch a alebo pre kvalitné vonkajšie povrch in-line chodníkov. (Typické pre tvrdosť koliesok 90A)

Aká ložiská in-line korčulí si vybrať?

Ložiská majú veľký vplyv na kvalitu a rýchlosť Tvoje jazdy. Kvalitný in-line ložiská sú označené ABEC + číslo. Zjednodušene sa dá povedať, že čím väčšie číslo je, tým kvalitnejšie sú ložiská a tým kvalitnejšie / rýchlejšia je aj Tvoja jazda. Pre výber ložísk je najlepšie orientovať sa podľa nasledujúceho rozloženia:

  • Ložiská pre začiatočníkov: Ložiská s označením ABEC 1-5
  • Ložiská pre mierne pokročilých: Ložiská s označením ABEC 4-7
  • Ložiská pre veľmi pokročilých: Ložiská s označením ABEC 7-9

Akú vybrať veľkosť in-line korčule?

U výberu in-line korčulí hrá hlavnú úlohu predovšetkým ich veľkosť. Kúpiť si kolieskové korčule v správnej veľkosti je veľmi dôležité. Z tohto dôvodu by si mal pri kúpe nových korčúľ postupovať podľa nasledujúceho postupu:

1) Meranie veľkosti nohy

  • Na čistý papier položíme bosú nohu a obkreslíme ju.
  • Vezmeme dva najvzdialenejšie body od seba a urobíme si kolmú linku až na okraj papiera (na obr. nižšie sa jedná o prerušovanou čiaru).
  • Priložíme pravítko - počiatočný bod 0 bude začínať na jednej linke. Druhá linka nám ukáže nameranú hodnotu.
  • K nameranej hodnote pripočítame 0,5cm (pri športe totiž noha trochu natečie a chodidlo musí mať priestor).
  • Výslednú hodnotu si zapamätáme alebo zapíšeme.

Pr. Na papieri je obkreslenie mužskej nohy, ktorá má po zmeranie 26cm. Prirátame 0,5 cm, tzn. výsledná hodnota, ktorú si zapamätáme alebo zapíšeme, je 26,5cm!

2) Výběr in-line korčulí

Teraz si zvol in-line korčule, ktorú by si si rád u nás kúpil.

3) Výber správnej veĺkosti korčulí

Akonáhle si vyberieš korčule, ktoré sa ti páčia, tak priamo u produktu nájdeš 4 rôzne veľkosti(UK, EU, US, cm). Napr. na našom príklade potrebujeme veľkosť 26,5cm, cm, čo u in-line korčúľ POWERSLIDE je veľkosť UK 6 = EÚ 39 = US 7.

Ak si nie si istý/á, neváhaj nás kontaktovať, milo radi ti s výberom pomôžeme.   V prípade objednania zlej veľkosti si stačí prečítať sekciu Reklamácie a výmeny, kde je jednoduchý návod, ako v takom prípade postupovať.

Rada: Nemerajte svoje nohy hneď ráno, pretože počas dňa môžu mierne opuchnúť v dôsledku tepla a aktivity. Najlepšia doba pre meranie nôh je na konci dňa.


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .